ATEŞLEME SİSTEMİ:
Silndirlerin içinde sıkışma işlemi sonucunda sıkışan hava ve yakıt karışımının yakılabilmesi için bujilere yüksek voltajlı kıvılcım (ateşlenmesini) sağlayan sistemdir.
BENZİNLİ MOTORLARIN YAKIT SİSTEMİ:
Motor için gerekli olan benzin ve hava karışımını oluşturarak silindirlere gönderir. Buji ile kıvılcım sağlayarak yanmayı sağlarlar.
DİZEL MOTORLARIN YAKIT SİSTEMİ:
Motor için gerekli hava ve motorini (mazot) çalışma şartlarına göre silindirlere göndermektir. Dizel motorlarda bujilerin yerine enjektörler bulunur. Enjektörler, sıkıştırma zamanının sonunda yanma odalarındaki sıkıştırılmş sıcak havanın üzerine atomize şekilde motorini püskürtüp yanmayı sağlarlar.
MARŞ SİSTEMİ:
Motorun çalışması için ilk hareketi sağlar. Marş yapma süresi 10-15 saniyedir. 10-15 saniyeden fazla marş yapılırsa akü boşalır. Otomatik araçlar, iterek çalıştırılmaz.
YAĞLAMA SİSTEMİ:
Yağlama sisteminin 3 temel amacı vardır.
1-Yağ, yağ kanallarında dolaşarak parçaların birbirleriyle sürtünmelerini ve aşınmalarını önler.
2-Parçaların temizliğini yapar.
3- Parçaların soğumasına yardımcı olur.
SOĞUTMA SİSTEMİ:
Motorun verimli çalışabileceği ısı ortamını sağlar.
ŞARJ SİSTEMİ:
Motor çalışmaya başladığı andan itibaren aracın elektrik ihtiyacını karşılar ve aküyü şarj eder.
AYDINLATMA VE İKAZ SİSTEMİ:
Geceleri, görüşü azaltan yağışlı ve sislihavalarda kullanılarak, motorlu araçlarda gündüz olduğu kadarrahat kullanma olanağı sağlar. Frenlemede, dönüşlerde, kavşak ve tepe üstlerineyaklaşırken diğer sürücüleri uyarmak ve ikaz etmek için kullanılır.
GÖSTERGELER:
Göstergeler aracın ön paneline konulmuştur.Sürücüye aracın çalışma sistemiyle ve ani durumlarla ilgili bilgi verir.
GÜÇ AKTARMA SİSTEMİ: Motor gücünün çekici tekerleklere aktarılmasını sağlar.
VİTES KUTUSU (ŞANZIMAN) :
Motorun gücünü isteğe göre artırmak veya azaltmaktır.
* Döndürme kuvvetini artırarak aracın kalkışını sağlar.(1.Vites)
* Araç dururken motorun çalışır vaziyette kalmasını sağlar.( Vites boşta )
* Yol ve trafik durumuna göre araca en uygun hızı vermek.
* Aracın geri hareketini sağlar.
ŞAFT (KARDAN MİLİ) :
şaft, şanzımanı (vites kutusu) diferansiyele bağlar.
DİFERANSİYEL:
Diferansiyel her iki aksla aynızamanda çalışan elemandır. Şaftan almış olduğu hareketi 90 derece çevirerek akslara iletir.Araçlar önden çekişli ve arkadan itişli olmak üzere ikiye ayrılır. hareket ön ve arka tekerleklere birlikte iletilebilir. Bu tip araçlara arazi taşıtı (4×4) denir. Bu araçlarda iki adet diferansiyel vardır.
AKSLAR:
Diferansiyelden aldığı hareketi tekerleklere iletir.
TEKERLER VE LASTİKLER:
Aracın yol ile temasını sağlarlar. Aracın yükünü taşır.Direksiyon ile verilen yönü izler. Motordan gelen gücü ileri-Gerihareket olarak yansıtır. Islak ve kuru zeminli yollarda aracı emniyetli şekilde durdurur. Amortisörlere yardımcı olarak sürüş keyfini artırır.
FREN SİSTEMİ:
Hareket halinde olan aracı yavaşlatır. Yavaşlayan aracı en kısa mesafede ve en kısa zamanda durdurur, duran aracı sabitler.
ÖN DÜZEN SİSTEMİ:
Bir aracı istenilen tarafa yöneltmek için ön tekerleklerin sağa veya sola olan doğrultularını değiştirir. Aracın sevk ve idaresini kontrol eder.
SÜSPANSİYON SİSTEMİ:
Mekanik, hidrolik ve havalı sistemlerdir. Yoldan gelecek vuruntu ve sarsıntıları üzerine alarak aracın rahat ve emniyetli bir şekilde kullanılmasını sağlarlar. Süspansiyon sistemi araçtaki tüm tekerlek bağlantılarında bulunur.